dimecres, 2 de febrer del 2011

Manel Zabala presenta lo Infòc, lo noticiari en occitan de BTV

Volètz veire l'Infòc, lo noticiari en occitan de BTV d’aquel diluns passat, presentat per lo mieu professor d'occitan, Manuel Zabala? Quitament m’a fach una referéncia! L’onor es excessiu, mèstre! Mercés!

Voleu veure l’infòc, el noticiari en occità de BTV d’aquest dilluns passat, presentat pel meu professor, Manuel Zabala? Fins i tot m’ha fet una referència! L’honor és excessiu, mestre! Gràcies!




www.btvnoticies.cat

Texte original en occitan de Manèl Zabala

Adiu, plavenguts a l’Infòc. A la seccion occitana de la librariá Alibri avèm trobat un libre d’artista en occitan: Ombras de Luna, d’Aurélia Lassaque. S’agís d’un recuèlh de poesia, acompanhat d’una linogravadura. Un libre qu’aviám trobat recomandat tre la primièra pagina d’IEO-IDECO. L’autora nos’n parla. Cal s’afanar, que n’i a pas gaire d’exemplaris. Cal saber que totes venon signats per l’autora e l’artista. Fa doas setmanas los espectadors de BONUS TRACK coneguèretz Arianna Roselli, una dels 340 parlants d’occitan gardiòl. Sabètz que La Gàrdia es una enclava de lenga occitana dins lo domeni linguistic calabrés, ont l’occitan alpin se parla almens dempuèi lo sègle 15. Uèi tornam trobar Arianna Roselli, l’acompanha Rosalinda Roselli a la sonsaina. Òu, los aimables estrangièrs que frequentats l’infòc ! Es que volètz ausir e comprene un infòc occitan sens l’ajuda del sostitolat ? Se pòt far. Atendetz. Lo borsièr, daissa de picar !

Se’n tirarà d’aquela l’efant polit? Calriá picar l’enfant polit a youtube per veire que nos conta la votz d’ennaut e lo diaporama. E se volètz mai d’istòrias de dracs, i a una edicion dels contes de Bodon a Edicions de Roergue, e podètz telecargar a gratis Los contes del drac dempuèi lo siti de l’Universitat de Provença, o ne legir la benda dessenhada… O, nos ditz lo blogaire Florenci Salesas, que tre deluns al ser, venir a BONUS TRACK, l’integrala de l’infòc d’internet, Parla Bodon, l’escrivan mai important de la literatura occitana moderna. Çai venètz… e agachatz.


Traducció al català del text original de Manèl Zabala

Hola, benvinguts a l’Infòc. Dins la secció occitana de la llibreria Alibri hem trobat un llibre artístic en occità: Ombres de Lluna, d’Aurelia Lassaque. Es tracta de l’actualització d’un recull de poesia, acompanyada d’un linogravat. Un llibre que havíem trobat recomanat a la primera pàgina d’IEO-IDECO. L’autora ens en parla. Us haureu d’afanyar que no hi ha gaires exemplars. Cal saber que tots venen signats per l’autora i l’artista. Fa dues setmanes els espectadors de BONUS TRACK vau conèixer Arianna Roselli, una dels 340 parlants d’occità gardiol. Ja sabeu que La Gàrdia és un enclau de llengua occitana situat dins el domini lingüístic calabrés, on l’occità alpí es parla com a mínim des del segle XV. Avui tornem a trobar Arianna Roselli, acompanyada per Rosalinda Roselli a la viola de roda. Ep, amables estrangers que frequenteu l’Infoc! Voleu sentir i comprendre un Infòc occità sense l’ajut dels subtítols? Ho podeu fer. Pareu l’orella. Becari, deixa de picar!

Se’n sortirà d’aquesta, l’enfant polit (nen bo/maco)?Us cal picar L’enfant bonic a Youtube per veure que ens conta la veu del narrador i el diaporama. I si voleu conèixer més històries de dracs, hi ha una edició dels contes de Bodon a Edicions de Roergue, els podeu telecargar de franc a través d’Els contes del drac des del web de l’Universitat de Provença, o llegir-ne la versió en còmic… O, com ens ha informat el blogaire Florenci Salesas, a partir de dilluns al vespre, venir a BONUS TRACK, l’integral de l’Infòc d’internet, Parla Bodon, l’escriptor més important de la literatura occitana moderna. Veniu… i mireu.

2 comentaris:

Galionar ha dit...

Tens un gran mestre, Florenci, i Manel Zabala té un gran alumne en tu. No és estrany, doncs, que l'admiració sigui mútua i sincera. Recordo la nit que me'l vas presentar, el Manel, la mateixa nit que Aurèria Lassaque ens va recitar arran nostre versos com aquest:
"...An viatjat tras los matins verds
subre las aigas de l'ailà,
an virat tantes còps
dins los cèls clars,
an saludadas
las milantas mòrts dels astres
e son tornats als camps paures
per centenas
dins l'amudiment del temps present,
los aucèls del cande matin..."
La vida és bella. Quins records...

Florenci Salesas ha dit...

Oh, perquè jo fos un bon alumne no hauria d'haver fet tantes campanes aquest any. El Manèl és massa benèvol. O això, o està preparant alguna mena de venjança refinada, algun examen especial només per mi. De fet, estic preparat a rebre la garrotada el dia menys insospitat.

Aurèlia Lassaque! I també la nostra primera trobada, i tant! Quina casualitat! Jo també penso que la vida és bella de vegades. Parlant de les seves poesies i la seva lectura recordo que van ser delicioses. Ara, això sí, prdona que faci una pregunta una mica murri: Ja vaig veure la simpatiquíssima poeta en un altre vídeo, de l'any passat. Bé... és que només té aquest jersei vermell aquesta bona dona? S'ha de reconèixer que li queda bé. Potser és una mica com el seu uniforme de treball, així com els Beatles de la primera època anaven tots amb aquells trajos, els Kiss es pinten la cara d'actor kabuki i els Kraftwerk s'uniformen elegantment amb trajo i corbata a la moda de Düsseldorf. Si no és així, proposo fer una col·lecta per que tingui més diners perquè es pugui comprar altres jerseis, pobra noia.
Gràcies no només per la visita, sinó per haver compartit aquella sessió (de la qual, per cert, en vaig escriure una entrada).