dilluns, 6 d’abril del 2009

Com fer un submarí econòmic en miniatura (manualitat)

Seguiu aquestes instruccions i us podreu fer un senzill i divertit submarí per molt pocs calers. En cinc minuts tindreu una simpàtica andròmina, que a més us serà útil per explicar als vostres fills com funcionen els submarins de debò (déu n'hi do les pretensions!)

Seria ingenu pensar que aquesta idea tan simple no li ha vingut al cap a ningú més al món abans: la nostra existència és insignificant. Però a mi no em consta. Per tant, deixeu-me que, ni que sigui per una vegada a la vida, em faci il·lusions de que m'he inventat alguna cosa del no res.

Només us calen els següents elements:

a) dues xeringues iguals (sense l’agulla), les més grosses que pugueu trobar.
b) una goma elàstica normal i corrent.
c) una clau de bicicleta hexagonal, de les que tenen forma d’ela.
d) un tub de goma tan llarg com vulgueu. Recomanem que sigui el més flexible possible i que els seus extrems s’adaptin perfectament a la sortida de les dues xeringues.


Si ja els teniu, anem per feina:

1) Fixeu la clau de bicicleta al llarg del tub d’una de les xeringues amb l’ajut de la goma elàstica. Feu que la part curta de l’ela miri cap avall, perpendicular al tub. Aquesta xeringa farà el paper de submarí i la clau serà alhora el llast i la quilla. És important que la part que pesa més estigui davant, prop la sortida de l’aire, per contrarestar el pes que farà l’èmbol quan surti. El pes de la clau mantindrà la nau estable en tot moment.


2) Tanqueu l’èmbol de la xeringa-submarí del tot, fins que no quedi gens d’aire dins el tub. Després cal omplir d’aire l’altra xeringa, fins que el seu èmbol estigui el màxim d’obert. Aquesta segona xeringa serà el “comandament a distància”.


3) Sense tocar per res els nivells d’aire requerits a l’apartat 2, cal introduir els dos extrems del tub de goma als orificis d’entrada de cada xeringa. Ara sí que ja podem dir que el nostre submarí està acabat i preparat per a fer immersions.


Funcionament del submarí:

Submergiu la xeringa-submarí dins el recipient ple d’aigua que preferiu o tingueu a mà (un cub, una banyera, una piscina, el mar, etc.). Si heu distribuït l’aire com hem dit a l’apartat 3, la xeringa-submarí anirà a petar directament al fons del recipient. Al pitjar l’èmbol de la xeringa-comandament a distància, fins a buidar-la del tot d’aire, omplireu l’interior de la xeringa-submarí, acció que farà que aquesta emergeixi fins la superfície.

Podeu repetir l’operació tants cops com vulgueu, controlant molt fàcilment amb la vostra mà la profunditat de cada immersió, segons l’aire que aneu expel·lint o aspirant amb la xeringa-comandament a distància. A la part exterior del tub d’aquesta xeringa podeu apuntar amb un retolador permanent les cotes de profunditat a les que hagiu portat la xeringa submarí. D’aquesta manera podreu repetir les distàncies de les immersions amb una precisió sorprenent.



Els elements que aquí hem proposat són els mínims per a construir un submarí d’una manera ràpida, barata i senzilla. Per descomptat, i si voleu, podeu substituir-los per d’altres de més sofisticats (per exemple, canviar la clau de bicicleta per algun altre objecte metàl·lic, sempre que tingui un pes que pugui ser aixecat per l’aire que omplirà la nau), així com pintar i decorar el casc al vostre gust, afegint-hi periscopis, tripulació o qualsevol altre detall decoratiu que la vostra imaginació et suggereixi.

Mentre no tingui temps d'escriure entrades més denses, això és el que hi ha, apa!

Què tingueu unes bones immersions!

6 comentaris:

Efrem ha dit...

Buàaaaaaaa...!! Quines ganes que tinc de situar-me per sobre del bé i del mal i dedicar-me a fer submarins.

Florenci Salesas ha dit...

Ha ha ha... tranquil home, que aquest que proposo és una tonterieta molt fàcil i barateta de fer.

Això sí: no el pots fer per posar-t'hi tu a dins, i fer una visita pels fons marins procelosos.

Bon dia!

Criticartt ha dit...

Vols escriure d'una vegada!!!!!! tot i que el submarí està molt bé, ja necessito poder llegir algun dels teus articles una mica "més profunds"......

Criticartt ha dit...

de canya res, que aquest cap de setmana que tb plourà jo ja tinc tots els materials per fer el submarí amb els nens, però ja tinc ganes de llegir alguna entrada teva... tot i que aquesta està super bé. Bon cap de setmana

Anònim ha dit...

Sembla que a l'amic Efrem i Criticart, els sona rar que "perdem" el temps amb això, però "no només de pensaments viu l'home". A Londres he trobar un invent però per volar, un vortex -ho explico al
blog-. Espero que expliquis algun altre enginy. Saluts.

Florenci Salesas ha dit...

Per Criticartt: Ja et vaig dir que em va sorpendre la teva exigència, la qual trobo molt estimulant, certament. De fet, gràcies.
Haig de dir que estic una mica embussat per justament massa entrades començades i encallades. Farem el que podrem. Però això de ser profund o no fa de mal dir. És cert que aquesta és, diguem-ne, una entrada "per a tots els públics" i no, per exemple, un estudi en profunditat de com funciona un submarí, per exemple. En prenc nota.
Per a emaspons: justament avui acabo de llegir el teu comentari. Miraré de fer una ullada al teu bloc, a veure que ens expliques. Sembla molt interessant. I moltes gràcies pel teu comentari simpàtic.

Bona setmana a tothom!