dimarts, 5 d’abril del 2011

Maite González seleccionada pel concurs de fotografia Mirades amb la seva sèrie fotogràfica "Soy él... soy yo... soy ella"

Una dels autoretrats que formen part de l'exposició Soy él... soy yo... soy ella de Maite González

La fotògrafa sitgetana Maite González acaba de ser seleccionada per tenir una exposició pròpia a través de la convocatòria Mirades en el II Festival de Fotografia de Torroella de Montgrí, organitzat per Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí, amb la seva sèrie de fotografies titulada Soy él... soy yo... soy ella... El concurs té caràcter bianual. S’alterna amb les beques que també atorguen als millors projectes fotogràfics. Si en la primera edició el tema proposat per participar al festival era el silenci, enguany ha estat el binomi Ell/ Ella, una proposta que s’ha concretat en cinc exposicions de cinc autors que es podran visitar al llarg de tot el mes d’abril a diferents espais de Torroella de Montgrí i de L’Estartit.

Soy él... soy yo... soy ella... és, en paraules de la pròpia Maite “el plantejament d’un procés identitari, d’un construir i de-construir en relació al gènere, expressat a través d’autoretrats. És una posta en escena quotidiana i desdibuixada sobre el fet masculí i el femení, un jugar a ser i no ser, a semblar i no semblar, a voler i no voler. És el procés d’un canvi, d’un canvi individual i social que ve marcat pel caràcter ambigu i transitori de la identitat, del gènere i del ser/estar.” En un intent d’explicar, de respondre quan se li pregunta, el que ella mateixa considera que no es pot, que no sap explicar amb paraules. Al capdavall, ella sempre acaba insistint, entre modesta i aclaparada, que “en el fons espero que les fotos s’expliquin per elles mateixes”. No pateixis, Maite. Respira tranquil·la. Et puc assegurar que sí, que les teves fotografies s’expliquen per elles mateixes amb una eloqüència diàfana.

Els qui tenim la sort de conèixer aquesta fotògrafa, posseïdora d’una mirada molt personal, alhora espontània i reflexiva, no ens sorprenem en absolut d’aquest merescudíssim èxit. Ja fa molt de temps que pul·lula pels carrers del nostre poble capturant fragments de la realitat que ens envolta amb el seu estil únic. Sense anar més lluny, ja vaig incloure una de les seves imatges al meu blog,http://florencisalesaspla.blogspot.com/search/label/Maite%20Gonz%C3%A1lez que per mi captura quelcom que, per desgràcia, certa acció criminal perpetrada pel nostre ajuntament ha desdibuixat per sempre.

Incloc aquí sota mateix, però, Detrás de un dia gris, una altra que, sense tenir res a veure amb les que podreu trobar a l’exposició, resulta molt més propera al seu estil particular.

DETRÁS DE UN DIA GRIS Maite diu: "se sol associar un bell i acolorit a un dia asolellat. Jo cercava el color i la bellesa i tambè solia fotografiar dies amb sol, però aquell dia gris, de núvols carregats, em va portar a cercar la bellesa i el color en aquell instant i en aquell lloc, em va portar a cercar el que hi havia rere d'un dia gris, deixant a un costat les nocies preconcebudes sobre el que és bell. Així vaig trobar un nou color del Mediterrani i tenir una altra visió dels dies grisos."

Maite González va estudiar sociologia a la seva Venzuela natal. Interessada pel món de la imatge, va començar els seus estudis de fotografia al Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC), on encara hi realitza cursos d’especialització. Ha participat en diverses exposicions col·lectives: a l’IEFC, a a sala del Foment de les Arts i del Disseny (FAD), al Sony World Photography Award (Cannes) al Visa OFF de Perpinyà i a la Tretzena mostra d’Art Jove d’Horta-Guinardó: Stripart, entre altres.


Maite González, en un moment de la presentació de la seva exposició

Pels qui estiguin interessats en visitar aquesta interessant exposició, us haureu d’adreçar a l’edifici del Consell Municipal de l’Estartit, carrer del Port, 25. Els telèfon és el 972.75.25.33, el número de fax el 972.75.25.15 i l’adreça electrònica consell@estartit.org. L’exposició va ser inaugurada el passat divendres 1 d’abril i es mantindrà oberta fins el 28 del mateix mes. Els horaris varien molt segons el dia. Recomanem trucar o demanar informació per escrit a l’adreça electrònica esmentada.

Felicitats, Maite!