dimarts, 9 de febrer del 2016

Petit apunt sobre Marie Stopes

Marie Stopes

Marie Stopes (1880-1958) va ser una dona de ciència (paleobotànica i eugenicista, sobretot) i poeta, amb controvertides opinions sobre el control de natalitat. Defensora dels drets de la dona fou acusada de simpaties amb el règim nazi, cosa no del tot certa. O no ben bé. Se sap que va enviar un llibre a Hitler per aconsellar-lo sobre el que ella entenia per control de natalitat. La idea que un i altra tenien sobre el tema divergien prou com per, durant la guerra, no dubtar a recolzar la lluita contra aquell règim i la defensa del seu país. Amb tot, Stopes representa una d'aquelles figures polièdriques, d'extrems, carregada d'aparents contradiccions. 
Sé que, per poc que m'hi posés a conèixer-la millor, m'hi acabaria obsessionant. M'encanta la fotografia! De moment, però, només he esgarrapat la superfície - allò de començar amb la Vikipèdia i després anar entrant a llegir articles, enllaços, fòrums, trobar-te amb els hospitals Marie Stopes, vídeos al Youtube, i tot molt barrim-barram de moment) Aquí hi ha aquest enllaç a un d'aquests sobre una polèmica recent sobre aquest tema.



Va escriure un tractat Married Love and Love Marriage i altres llibres. És curiós que ella estigués a favor del control de natalitat (amb algun tint racista i tot, pel que he pogut veure) però en contra de l'avortament, amb mà ferma. Curiosament les seves clíniques es dediquen, entre altres coses per a les quals es van fundar, a avortar. Segur que ella no n'estaria gens feliç i molt probablement es posaria al costat dels manifestants que en molts llocs protesten per aquesta pràctica en aquestes clíniques.