dimecres, 23 de juny del 2010

L'homo medievalis amb corbata: una espècie a protegir?


Ara es parla molt del tema de la burca, dels marits integristes, les seves esposes encartutxades i la polèmica de les lleis per prohibir aquests costums. No he embogit fins el punt de ficar-me avui en aquest cacau. No tinc ni prou temps, ni prou energia, i em manquen massa elements per poder-lo jutjar amb coneixement de causa. Del que vull parlar és d'un altre tipus de mascle del morro fort , d'una espècie molt rara que passa molt més desapercebuda. Aquest subjecte no obliga a la seva senyora a parapetar-se sota la burca. Fins i tot l'encoratja a que per l'estiu llueixi un bikini ben sexy, i que als cocktails de l'empresa resplendeixi com la Nicole Kidman a la festa del començament d'Eyes Wide Shut.
Si jo fos un locutor --ah! però són locutors aquells senyors?-- de la COPE els anomenaria "talibans amb corbata". Miraculosament, però, encara em resta un poc de dignitat. Si us sembla bé, en direm homo medievalis amb corbata. Tots ben europeets, ells. Molt modernets. Al dia. A les seves parelles no els manca de res. Ho tenen tot, diuen. Per què s'haurien de queixar si les proveeixen de tot el que qualsevol fembra normal --dins el que en el quadrilàter del seu cap, on el mot "diàleg" figura un conjunt de lletres sense sentit, se suposa normal-- podria somniar?

De vegades, peco d'ingenu. O d'idiota. M'he acostumat a viure immers en l'entelèquia que l'edat mitja s'ha acabat fa molts anys. Potser m'enganya el fet què la major part de gent propera, des dels meus pares i parents, passant per tots els meus amics i el seu arbre genealògic --i fins i tot els enemics, probablement uns malvats axiomàtics, però que coma mínim viuen a l'era atòmica-- no es dediquen a castrar la parenta, amb el rotllo de "Con la pata quebrá y en casa" o"¿A donde vas a ir tu sola, desgraciá, que no sabes ni cogé un mapa? Tu no vas a ningún sitio si no vengo yo" i collonades antediluvianes per l'estil. I perdoneu els amics proveïts d'un accent similar per fer parlar així a l'individu del retrat. Molts d'aquests energumens parlen un català excel·lent --tant és que vagin de patriotes exemplars, d'aquells que et claven la pallissa amb la senyera amagada a la màniga, a la mínima que et descuides, com que siguin uns renegats botiflers lamentables, que vibren d'emoció a cada pas que dóna la seva ciutat per assemblar-se més a Madrid: no se'n salva ni un-- precisament. Aquests mamífers, malgrat les seva modernitat i estilització aparent, avergonyirien a un aspirant a "macho ibérico del año". Per cert, Madrid m'agrada molt. No vull confusions estranyes aquí.

Encara que sembli mentida, éssers vius d'aquests encara en queden. N'acabo de conèixer tres de cop --malgrat semblar el mateix, clònic-- i encara estic dubtós: no sé si demanar la seva protecció a una ONG o el seu internament en un centre especial, on s'estudiïn els motius que duen a algú aparentment normal a descendir a aitals nivells de patetisme. Cal tornar a recordar que no parlo del tio Engracio, resident a Villajamelgos de Abajo, a una comarca perduda de la República Bananera del Cono Verde, sinó de senyors que treballen a empreses importants de ciutats importants. I no vull ara que se'm confongui: tampoc acuso el món dels iupis, els pijos, ni a cap col·lectiu humà d'aquests en general, els quals em mereixen tant de respecte com la que tinc, per exemple, amb el de les Carmelitas Descalzas. No generalitzem! Aneu a Wall Street i trobareu algunes de les més belles persones, fidelíssims amics, excel·lents pares de família, sota la figura d'un agressiu brooker de la borsa. Amics pijos, iupis i brookers, doncs, no us ofengueu. La cosa no va per vosaltres. És més, si en tinc algun no us faré fàstics a cap mecenatge que estigueu disposats a oferir a aquest humil servidor vostre. El tipus d'element que parlo s'inclou dins un subgrup molt específic que sí, es imprescindible formi part part d'algun d'aquest col·lectius esmentats però que en cap cas els representa.

Els homo medievalis amb corbata no són alienígenes d'un film de ciència ficció. Existeixen! No parlem d'en Harry Potter, sinó de la vida real. Farien riure, sinó fos per la gran quantitat de tristesa que regalima al seu pas. No ha d'estranyar, llavors, que als moments on s'adonen de l'ensorrament del seu món artificial no sàpiguen emprar cap altre recurs que el xantatge emocional, tipus "Ai, Maria, si em deixes mira que em faig una bestiesa, eh", "mira que m'agafa una depre", "mira que em faré pipí al llit..." Una actitud madura, com ha de ser, exemplar de collons, sobretot si es tenen fills. Però tampoc passa res si aquests comenten errors apresos del progenitor. Sempre queda la fugida eficacíssima de culpar a la dona per haver-los consentit, o per qualsevol invenció per l'estil. No els cal ser gaire subtils, tampoc. La inconsistència en el seu cas no té límits i se'ls ben en fot...

Jo no puc donar lliçons de res a ningú, Tinc un arsenal massa atapeït de defectes. Ofereixo una carn d'examen tan suculenta que un psicòleg amant de la seva feina no la deixaria mai escapar. Però admeto que quan topo amb un homínid d'aquests, l'autoestima avança més llocs al pelotó que si hagués resucitat el mateix Bahamontes o en Fausto Coppi. I un, que més aviat tendeix a sentir-se culpable de pecar d'infantil, de cop li entra una sensació de maduresa que el desborda. Pur miratge, és clar, perquè les mancances de fons continuen. Ai, Florenci, no et creguis ara millor que els altres. T'estàs comparant amb un personal tan cutre, home... Córrer més que aquesta mena de tortugueta no té cap mèrit. Mira cap amunt, cap els que valen la pena, que són molts més, i deixa aquesta morralla lamentable a la deixalleria, al contenidor corresponent, a veure si algun expert el recicla en quelcom útil per a la societat.

Avui és la revetlla de Sant Joan, i jo aquí escrivint aquest mena d'entrada... Au, va, siguem profitosos. A més, aquest text se surt del tot del tipus de temes que miro de parlar en aquest blog. Deixem que les fruites podrides caiguin pel seu propi pes. Fins i tot aquests paios arriba un moment que no aguanten la pudor que fan, pobrets. La poma es desprèn del pomer ziiiiu... i cau al terra, XOF! I les altres pomes respiren tranquil·les. Es queden tan descansades com aquelles pobres senyores que, després d'una setmana de fracassos, tot i prendre Fave de Fuca pels descosits, per fi evacuen, a tutti plen.

Bon Sant Joan!

7 comentaris:

Florenci Salesas ha dit...

La Fina i a Joana els agrada la poma que cau. Pobre poma, si vas a mirar.

La Corina em parla de que això es força habitual en certes esferes socials. No m'hi relaciono massa jo amb certes esferes socials, ho admeto. Però les poques vegades que he tingut la oportunitat de relacionar-m'hi (com a espectador convidat) mai he vist una cosa igual. Els membres de la parella no eren propietat els uns dels altres. Ho eren, si de cas, els criats. Però no la dona o l'home.

La tendència a descuidar la relació de qui està més a prop és generalitzada i pocs són els que saben cuidar un amic, una parella, al llarg de tota una vida com déu mana. Ara hi ha extrems també. Hi ha aquells que donen aquestes qüestions tan per sobreenteses (ja tinc "pescada" la meva parella, ara ja em puc relaxar, i que es cuidi soleta, que ja es prou gran) que no estan disposats a admetre la part de responsabilitat que han tingut en tot el que ha passat. Hi ha de tot. Conec un cas d'un membre d'una parella (no diré si ell ella, o si eren homosexuals) d'un membre que mai va tenir interès en el que feia l'altre, fins el dia que va sospitar alguna cosa. Aleshores s'hi va interessar "full time", però no per compartir allò que l'altre tan li havia demanat, sinó per tenir-lo controlat.

Primer: Una mica tard, no?

Segon: Per "compartir" d'aquella manera, millor quedat a casa, posat poses una porno i et relaxes.

Tercer: Si la segona no t'ha relaxat prou, per què no et lligues una pedra al coll i et llences al Mediterrani? (ostres, no, que ja hi ha prou porqueria allà, quins mals consells...).

En fi, l'apassionant món dels "homo medievalis amb corbata" (segur que "femina medievalis, etc" també n'hi ha, eh, amb les seves molt interessants variants) és fascinant i procel·lós.

Gràcies a tothom per comentar. Esperem que els vosaltres estigueu pel damunt de tanta misèria. Jo, per si de cas, vaig a explotar una mica un esclau que tinc. Aquesta és una activitat que, encara que no està massa ben vista per les lleis actuals, relaxa i facilita la vida, sense haver de molestar excessivament a ningú que estimes.

Lídia Gàzquez ha dit...

Hola Florenci!
Moltes gràcies pel comentari al meu bloc. He estat llegit detingudament el teu post de l'home medievalis i corroboro la seva existència però em permeto un comentari per a l'optimisme. Crec fermement en el perill d'extinció d'aquest especimen, a l'experiència em remeto i m'agrada pensar així, tot i que de vegades topi amb algunes actituds medievals...
Volem veure les teves pel·lis en super8 i seguir llegint haikus!
Salut!

Florenci Salesas ha dit...

Gràcies a tu Lidia, si us plau. M'alegra el que em comentes. Jo, ja ho vaig dir a l'escrit aquest (que vaig escriure a les tantes de la nit!) que no estava acostumat aquest tipus de ser. Altres atrofies de la humanitat, entre les que m'incloc, sí. Però aquest especimen no tant, malgrat que la Corina diu que representa un personatge habitual en certes esferes. Jo vull creure que no, que són rareses, paios preocupants i llestos.

Per les pelis amb super 8 em cal un projector! El meu ha petat. Me'n cal un amb urgència. Aviam...

Neus ha dit...

Vaig a imprimir i a penjar aquesta entrada en algún lloc estratégic de la casa,hehe.
Molt bó, però que molt bó!!

Florenci Salesas ha dit...

Veig que també n'has de conèixer algun d'quests tu, eh, Neus. Sinó no em diries el que em dius. Espero que no n'hagis hagut de patir cap directament. Ho dic de debò. Jo, la versió femenina, tampoc la he hagut de patir, tampoc. He patit moltes coses, però no aquesta espècie. Incompatibilitats i idiotisme incommensurable tot el que vulguis (per ambdues parts) però com a mínim mai he viscut una experiència tan incomprensible i marciana. Bé, marciana no, medieval: no sabem com les gasten al planeta roig, que per cert em cau especialment bé. Jo crec que han de ser una gent molt dialogant allà. No en tinc cap prova, són figuracions meves...

El Kioskero del Antifaz ha dit...

l'homo mediavilis existeix malauradament, i amés no sóc tan optimista com la Lídia ja que tal i com jo ho veig... proliferen aquestes bèsties pardes i més en èpoques de crisi. I no em refereixo a crisi econòmica, em refereixo a crisi existencial d'aquests propis individuos en qüestió; és a dir: quan ells veuen que l'univers que s'han montat damunt d'un sustrat de falses aparences comença a trontollar, és quan els hi surt "la bicha" i la paguen amb la persona que tenen al costat. No obstant... quan les coses van bé, quan no hi ha crisi... tampoc ens enganyem i anem a pensar que aleshores l'homo medievalis és acurat, dolç i entregat a les relacions intimes amb la seva parella. No... en aquests moments el seu equilibri està a lloc, la seva parella està a lloc com ho pot estar la seva feina, el seu cotxe aparcat a la plaça de parking, la seva compta corrent a les illes Caimán, o el seu Picasso penjat a la llar de foc; senzillament... tot està a lloc i per tant no cal més que anar donant una miradeta de tan en tan, però lluny d'entregar-se a la vida en parella amb la seva parella, la costum de l'homo medievalis en moments de plenitud pletòrica, és la de passar-se per la pedra a la veïna, a la secretaria, a la amiga de la dona, o a la companya d'escola de la filla que tot just ha deixat de ser menor.

Tot això pot semblar tòpic, però... és que no hi ha res més tòpic que el comportament antropològic de l'homo medievalis.

Ves Florenci... a mi el que em passa és que de gran... vull ser com ells.

Florenci Salesas ha dit...

Les coses que tu comentes (això de perseguir l'amiga adolescent de la filla, buscar-se una amant9 no sé si les inclou el nostre homo medievalis amb dcorbata. I, mira que et dic, si s'hi dediqués, potser la seva senyora respiraria una mica, perquè el tindria una mica més relaxat i no li donaria tan la tabarra. L'homo al qual aspires a ser tu algun dia dista molt del personatge patètic que retrato aquí. Tu series un homo... viva la virgen! o alguna cosa així he, he... i això no és ben bé el mateix. Una cosa és ser un tarambana i l'altra cosa és estar controlant la dona, amb qui va, amb qui ve, les seves opinions polítiques incloses. Sí, ja ho sé que es podria classificar com a simplement gelós aquest que només tingués això últim. La gelosia és una cosa molt normal i estesa, que ara no entraré a valorar si és bona o dolenta. Aquest personatge que descric no és un mal parit, una mala persona. Si ho fos, encara tindria la meva admiració. Aquest personatge és, ras i curt, un capullo. I no crec que aspiris a ser un capullo, kioskero! o no més del nivell de capulleria que tothom té més o menys assignat he, he... (et puc assegurar que t'hauries d'esforçar molt en superar els exemples que poso aquí, que si algun dia llegeixen això pensaran que sóc el mal parit més enorme de la terra per fer una entrada així, que això és una indecència innoble... i encertaran! :D)