dijous, 20 de gener del 2011

La vida elàstica

Fotograma de Faust (1926) de F.W. Murnau

La vida elàstica

En Manel neix homo sapiens en una zona que 900.000 anys després s’anomenarà Puigmoltó. Les primeres baules perdudes d’una espècie d’homínids primitius es decanten per produir exemplars pastats a nosaltres. Li ha vingut de poc, doncs, de no petar a can Cromagnon.

S’alça i fa els primers passos, sense caure, atret per unes cridaneres pintures d’uns bous que s’escampen per les parets de la cova de la seva tribu.

Aprèn a escriure molt aviat. El seu mestre sumeri li transmet tot el que cal saber per adquirir competència en l’ortografia i gramàtica cuneïformes. Quan les domina, suporta amb paciència que ja ningú les empri. Encara nen, es veu obligat a estudiar primer el grec i més tard el llatí. Admet que aquesta llengua imposada li va. Els seus poemes d’adolescència causen furor entre les jovenetes de tota la Tarraconensis.

Marcia, una noia molt lletja, però amb una libido explosiva, l’instrueix en els misteris del sexe oral. En queda tan impressionat que decideix escriure un gruixut llibre d’instruccions sobre el tema. També apareix una versió més breu, amb la lletra més grossa, per als infants. La societat de l’època continua considerant totes aquestes pràctiques com a porcades de criatures i la versió per a adults no obté l’èxit que esperava.

Pels voltants del segle V, comença a perdre el gust per l’escriptura i ja al segle X se n’oblida fins a s’analfabetitza completament. Com tots els homes que cimegen aquesta edat, pateix una crisi de maduresa i es desinteressa de les foteses del món.

Quan s’assabenta del descobriment d’Amèrica pensa en el suïcidi. Se’n surt gràcies a l’amor sincer que li regala una pubilla escocesa, la seva 232ª dona. A l’albada del segle XV neix el seu descendent número 1000. L’esperança de vida de la seva descendència recent va a la baixa. Amb tot, just per aquests anys, el seu fill Mateu bat el rècord de longevitat amb 102 estius. Tothom concorda en que si no s’hagués escanyat amb aquell pinyol d’albercoc, n’hauria complert molts més.

Els fets del 1714 el sumeixen en una espessa melangia. De totes les llengües que s'han parlat al país conclou que el català ha estat la més bonica de totes. La seva família el pren per boig, per patriota —o per alguna cosa pitjor— i l’apedrega. Com acostuma a passar en aquests casos el deixen per mort, a la cuneta. Sobreviu i es canvia el cognom.

Fart del vell continent, decideix viatjar a Amèrica. Tot i que la gangrena de la cama dreta li comença a picar de debò, encara se sent amb forces d’associar-se amb el senyor Colt, amb qui muntarà un gran negoci de pistoles de sis trets.

Els Estats Units ofereixen moltes coses que el plauen: el cinema, els sioux, els banjos, el xiclet... L’excés d’automòbils, però, l’acaba atabalant i se’n torna cap a Catalunya, atret pels esdeveniments del 1931. El 1936, com no, lamenta haver vingut.

La seva salut empitjora. Aprofitant els nous avanços promoguts pel doctor Barnard, gaudeix d’una operació a cor obert decebedorament poc aparatosa.

Un dia del 2006, sent com pel carrer dos joves comenten: “aquest vell no s’aguanta els pets”. Mentre els avança fa un gran esforç i expel·leix gasos per primer cop a la vida. Els joves es desintegren. Ningú pregunta pels cossos.

Cada dia rondina més. Exemple: davant l’entusiasme general, no confia que Obama acabi arreglant res, però calla per no molestar.

L’arribada de l’home a Mart suposa una de les seves últimes alegries.

Sempre parla castellà. No vol que el tanquin a les gàbies del zoo, com als altres catalanoparlants que queden. El castellà no ha desaparegut, però s’ha enlletgit molt. Pels voltants del 2056 està podrit de mandarinismes per tot arreu.

El 3 de maig del 2102 el troben mort mentre reia. No se sap ben bé de que ho feia, però. Van trobar una papallona virtual que volava a prop de la seva cara. Hi ha qui diu que li feien riure molt les papallones virtuals.

Quina teoria més estúpida... Els qui el coneixem sabem que es va enamorar quan no tocava. A qui se li acut a la seva edat!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

De nou, una entrada teua m’ha conduït a una cançò. L’aporte, si a tu et sembla bé. Feia anys que no la recordava, però m’han vingut ara totes les plaenteres sensacions de quan, en l’època adoslescent carregats amb les nostres guitarres, seiem les vesprades d’estius i cantàvem, entre altres, aquesta cançò.

Un cuc de terra,
un pobre cuc,
va enamorar-se d’una estrella.
Ell era un cuc farut faixut,
ella era tota meravella.
El miserable, per l’atzar,
va aixecar els ulls una vesprada,
a baix la terra era un fangar,
a dalt la volta era estrellada.

Ai larió, ai larió
riu-te’n si vols de la cançó,
que a mi no em fa riure, no.

Entre tant d’astre pampalluc,
entre el lluir de tanta estrella,
n’hi havia una que al pobre cuc,
va ja semblar-li la més bella.

Ai larió, ai larió,
riu-te’n si vols de la cançó,
que a mi no em fa riure, no.

Tota joiosa i resplendent
va seguir el curs l’hermosa estrella
ignorant sempre, eternament,
que hi hagués un cuc que ha mort per ella.

(Apel•les Mestres)

Una abraçada,
amparo

Galionar ha dit...

Tant hi fa si la seva darrera riallada va ser provocada per una papallona virtual o perquè l'amor havia dibuixat en el seu rostre l'empremta de la felicitat; després de tants anys, ja es mereixia una estona d'alegria!
A més, quina millor manera de morir hi pot haver, que fent una bona riallada?
Amparo, quina cançó tan bonica! Moltes de les cançons i dels contes que apreníem d'infants tenien un rerefons ben trist, si vas a mirar. Quantes estrelles hi deu haver encara que no són conscients dels cucs que han mort per elles! I quin hauria estat el major error del cuc: haver-se enamorat de qui no pertocava o no haver-se atrevit mai a manifestar el seu amor...?
Una forta abraçada a tots dos, amics!

Florenci Salesas ha dit...

Sincerament, sempr em sorprén les associacions que fem tots d'alló que llegim, escoltem, sentim. Et puc ben assegurar, Amparo, que mai de la vida hauria pogut preveure que aquesta història (?) boja et fes pensar en aquest cançó del cuc enamorat de l'estrella. Mira, per associacions m'ha fet pensar en el "Toro enamorado de la luna", amb lletra, precisament de (ho acabo de mirar ara al Google) ... del gran Luís Mariano! Què petit és el món (jo ja sé perquè m'ho dic).

I Galionar, veig que et preocupa la vida sentimental del cuc. No pateixis, que segur que està prenent les millors decisions, les millors pomes per mossegar. Ah! i parlant de cucs. Saps que vaig tnir l'honor de veure com un cuc es feia gran fins el punt de veure's convertit en una sèri de dibuixos animats molt estimada i propera? Pregunta-li al meu amic Kioskero ;)

Una abraçada i gràcies per la visita!

Anònim ha dit...

Les papallones sempre em fan pensar en els cucs i aquests em condueixen a elles. “Sempre ens quedarà la possibilitat d’esdevindre papallones” –deuen pensar els pobres cucs-. O “Si saberes del meu origen, no sentiries tanta admiració per mi” –potser opinen les papallones-.
La papallona virtual,… el fet que al mort li feren riure, … allò d’enamorar-se quan no tocava, o potser de qui no tocava …
I aquell mort,… a qui imagine en posició decúbit supí, podria també haver contemplat la seua darrera estrella abans de tancar els ulls per sempre.
No sé, tot plegat m’ha portat al record de la cançó.
El que tu dius,… associacions curioses, sense més.
Una abraçada,
amparo

Florenci Salesas ha dit...

És clar!! les papallones, els cucs... com no ho havia vist? Mira que de vegades sóc tanoca com un maó!

Molts gràcies per l'aclariment, Amparo. I sí, les associacions mentals són més sorprenents que segons quines associacions polítiques entre partits suposadament enemics. Però aquest és un altre tema. Ara i aquí no toca.

Una abraçada!